Trafik Gözlem Kameraları

İstanbul en çok trafik kamerasına sahip kent. Tekirdağ sınırından Kocaeli sınırına kadar İstanbul ve Türkiye’nin ana ulaşım omurgası olan D-100 ve TEM üzerinde görülmeyen nokta kalmayacak şekilde tüm güzergâh trafik kameraları ile donatılmıştır.

Kritik noktalarda ki kameralar Afet durumlarında etkin bir şekilde kullanılabilmeleri amaçlı 20 metre yüksekliğinde ki direklere monte edilmiştir. Kullanılan kameraların 360 derece yatayda ve 130 derece dikeyde olan hareket ve yüksek yakınlaştırma kabiliyeti ile geniş bir alanda görüş sağlanmaktadır.

Sadece günlük trafiğin gözlenmesi değil, afet ve benzeri durumlarda şehrin gözlenebilmesi ve bu durumlarda şehrin yönetilebilmesi sağlanmıştır.

Sunulan hizmetler sadece bugün değil, gelecek düşünülerek uygulanmaktadır. Tüm kamera sistemi 7/24 çalışma prensibine göre inşa edilmiştir.

Tüm kameraların izlenmesi ve yönetilmesi Ulaşım Yönetim Merkezinden yapılabildiği gibi, aynı anda da Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)’dan da bağımsız olarak yönetim ve izleme yapılabilmektedir. Ulaşım Yönetim Merkezi teknik bir sorun vb. sebep ile devre dışı kalsa da tüm sistem AKOM üzerinden çalışabilecek şekilde sistem yedekli kurulmuştur.

AKOM dışında ISKI (dere yatakaları, su baskın kontrolü) ve İstanbul Valiliği’nden de görüntüler anlık takip edilebilmektedir.

Kritik noktalar ile enerji alt yapısının olmadığı noktalarda ki kameralara alternatif enerji sistemleri takılarak kesintisiz hizmet planlanmıştır. Kent içindeki sensör ve kamera sistemlerinde, alternatif enerji kaynaklarına yönelmekteki amacımız; yenilenebilir kaynakları kullanarak, enerji üretiminde çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen bir kültür geliştirmek, bu konuda örnek teşkil etmek ve ülkemizde bu sektörün gelişimini desteklemektir. Alternatif enerji kaynağı ile çalışan Trafik Gözlem Kameralarının görüntülerinin sağ üst tarafında bunu belirten yaprak bulunmaktadır.

Trafik kameralarından alınan görüntü ve bilgiler aşağıda ki kanallardan halka sunulmaktadır.

• Çağrı merkezi

• UYM Web Sayfası

• İBBCeptrafik uygulamalarında,

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Televizyonundan (İSTWEB TV),

• Akıllı televizyonlar, Microsoft Windows Vista/7/8 için yapılan gadget ve benzeri platformlar için   yapılan İBB Trafik Uygulamalarında,

• Türksat Analog Yayında, Dijital Yayında ise 127,128,129 numaralı kanallarda,

• Digitürk 534 numaralı kanalda,

• Hava Limanlarında, AVM lerde vb. halka açık alanlarda yayınlanmaktadır.

Trafik Ölçüm Sistemleri

Akıllı ulaşım sistemlerinde dünyada öncü, Türkiye’de lider olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2003 yılından itibaren trafiğin anlık durumunu otomatik olarak tespit eden sensörleri kullanmaktadır.

Yol ağı üzerinde gerçekleşmekte olan trafik akışına ait sayısal bilgilerin online olarak elde edilmesi amacı ile kurulan bu sensörlerile ; araç hızları, araç sayıları, araç sınıflandırmaları, trafik yoğunluğu ve seyahat süreleri anlık olarak elde edilebilmektedir. Elde edilen tüm veriler depolanmakta, projelerde girdi olarak kullanılmakta ve bilimsel çalışmalar için üniversiteler ile paylaşılmaktadır.

Trafik bilgisi elde etmek amacıyla, radar, görüntü işleme ve bluetooth tabanlı sensörler kullanılmaktadır. Bu sensörlerin sayısı 700’ den fazladır. Bunların dışında, sinyalize kavşakları yönetmek amaçlı loopsensörler de kullanılmaktadır.

Ayrıca mobil uygulamalarımızdan ve araç takip sistemlerinden elde edilen veriler yazılımlarla bilgiye dönüştürüp her birisensör gibi kullanılmaktadır.

Arazide yer alan sensörlerden GPRS iletişim altyapısı ile Ulaşım Yönetim Merkezi'ne gelen anlık trafik verileri ile İstanbul Trafiğinin 7 gün 24 saat sayısal olarak gözlemlenmesi sağlanmaktadır.

Elde edilen veriler gerekli analizler sonucunda yorumlanarak, Değişken Mesaj Panoları (DMS) ve Yoğunluk Haritası vb. platformlardan sürücü, yolcu ve yayaların bilgilendirilip mevcut alt yapının daha etkin ve verimli kullanılması sağlanmaktadır.

Meteoroloji Gözlem Sensörleri

Gerekli hazırlıklar yapılmadan karşılaşılan kötü hava koşullarının trafik açısından zararı büyük olmaktadır. Detaylı anlık verilerden yoksun olarak yürütülen kar ile mücadele çalışmaları hem etkinlikten uzak olup, hem de yüksek maliyetlidir. Bu sorunların önüne geçmek için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kent genelinde 35 adet Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS) kurulmuştur. Bu sistemlerden elde edilen anlık hava ve asfalt durumu verileri, trafik bilgilendirme sistemleri, İBB Trafik Yoğunluk Haritası ve İBB CepTrafik vasıtası ile sürücü, yolcu ve yayalarla paylaşılmaktadır.

Ayrıca kar küreme araçlarına adapte edilen Vpad teknolojisi ile buzlanma tahmin edilen bölgeye araçların daha hızlı yönlendirilmeleri ve kullanacakları tuz-solüsyon miktarının önceden otomatik olarak belirlenmesi sağlanmaktadır.

  • ULAŞIM YONETIM MERKEZİ 4444 154
  • TRAFİK YOĞUNLUK HARİTASI
  • İBB CEP TRAFİK