17.07.2018

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliği ile düzenlenen “İstanbul’da Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS)’nin Tanıtılması Çalıştayı” bugün Beşiktaş’ta özel bir otelde erken saatlerde İBB Ulaşım Daire Başkan Yunus Emre Ayözen’in açılış konuşması ile başladı. Çalıştay, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ulaştırma ve İklim Değişikliği Başkanlığı’ndan Göktuğ Kara, Dünya Bankası’ndan Dr. Khaled El Araby, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürü Hamit Polat ve Müdür Yardımcıları Esma Dilek, Mustafa Sünnetci ve İstanbul’daki birçok ulaşım otoritesinden temsilcilerin katılımlarıyla gerçekleşti. 

GERÇEKLEŞEN KONUŞMALAR

Çalıştay’ın ilk konuşmasını gerçekleştiren Yunus Emre Ayözen, sözlerine İstanbul ulaşımına yapılan ve planlanan yatırımlardan bahsederek başladı. İstanbul’un nüfusunun ve araç sayısının birçok ülkeden fazla olmasına rağmen seyahat süresinin yapılan yatırımlar ile düşürüldüğünü belirtti. Aynı zamanda Ayözen, akıllı ulaşım sistemlerinin İstanbul’a daha da entegre edilerek geliştirileceğini sözlerine ekledi. 

Daha sonra konuşmasını gerçekleştiren Göktuğ Kara, Türkiye’de Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin oluşturulmasına yönelik düzenlenen bu çalıştayın, Türkiye’deki diğer şehirlerde de devam edeceğini ifade etti.

İBB Trafik Müdür Yardımcısı Esma Dilek, İstanbul’da İBB tarafından hayata geçirilen Akıllı Ulaşım Sistemleri ve mevcut durum hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Dilek, sunumunda İBB Ulaşım Yönetim Merkezi’nin yapısını, neler yaptığını ve personel yapılanmasını ve İstanbul’a UYM aracılığı ile sunulan hizmetleri anlattı. Dünyadaki büyük şehirlerin ulaşım merkezleriyle yapılan kıyaslama çalışmalarını, UYM’nin İstanbul’da hareketlilik koordinasyonunu sağlama yolundaki önemini ve gelişimini katılımcılarla paylaştı. İzlettiği video ile hayata geçirilen ve planlanan projeler ile İstanbul’da 2023 yılında ulaşım sistemlerinin geleceğini gösterdi.

Münih Üniversitesi’nde Sistem Mimarisi dersi veren; aynı zamanda Dünya Bankası’nda Akıllı Ulaştırma mimarisi ve restorasyonu uzmanı olan Dr. Khaled El Araby, “AUS Mimarisinin Temel İlkeleri-AUS’nin Türkiye ve Şehirler Açısından Önemi” konusunda önemli bilgiler sundu. Ulaştırma Bakanlıklarına teknik destek sunduğunu söyleyen Khaled El Araby, belediyelerin ve bakanlıkların ulusal AUS desteğine ihtiyacı olduğunu özellikle belirtti. Katılımcılarında aktif katılımı ile sunumunu gerçekleştiren El Araby, dünyada tek bir kartın geçerliliğini kastederek ulaşımda ‘tek bir kart olsa nasıl olur’ diye katılımcılara soru yönelterek, onların da bunu düşünmelerini istedi. Avrupa Birliği’nde önceden bu sorunun yaşandığını ama artık tek kart modeline geçildiğini, böyle bir sorunun olmadığını ekledi. 


ÇALIŞTAY 4 OTURUMDAN OLUŞUYOR

Çalıştay’ın akşam 17:50’ye kadar devam etmesi planlanıyor. Oturumların aralarında da katılımcıların soru sormasına devam ederek çalıştaya katılım sağlanıyor. 

İnteraktif oturumlarla devam eden Çalıştay, İstanbul’da ve ülkemizde Akıllı Ulaşım Sistemleri’nin uluslararası standartlarda yaygınlaşması adına önemli katkı sağladı.

  • ULAŞIM YONETIM MERKEZİ 4444 154
  • TRAFİK YOĞUNLUK HARİTASI
  • İBB CEP TRAFİK