01.08.2018

İstanbul ulaşımında söz sahibi otoritelerin katılımı ile “İstanbul’da Gelişmiş Hareketlilik Koordinasyonu ve Gerçek Zamanlı Ulaşım Bilgi Güncellemeleri Çalıştayı"nın ikincisi gerçekleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin vizyon projeleri arasında önemli bir yere sahip Ulaşım Yönetim Merkezi, kent trafiğinde rol oynayan birçok ulaşım otoritesinin tek merkezden koordine edilmesi, kent içi ulaşım sistemlerine ilişkin tüm bilgilendirme ve yönlendirme hizmetlerinin yürütülmesi görevlerini yerine getirerek, trafik ve ulaşım hizmetlerinin daha etkin hale getirilmesini hedeflemektedir. 

Bu doğrultuda, 1 Ağustos Çarşamba günü, İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından, İstanbul’un ulaşımında rol sahibi tüm paydaşlar ve ulaşım otoriteleri ile birlikte “Gelişmiş Hareketlilik Koordinasyonu ve Gerçek Zamanlı Ulaşım Bilgi Güncellemeleri Çalıştayı”nın ikincisi gerçekleştirildi.

Çalıştay; İBB Ulaşım Daire Başkanı Yunus Emre AYÖZEN, İBB Trafik Müdürü Hamit Polat ve İBB Trafik Müdür Yardımcıları Esma Dilek, Mustafa Sünnetci, Dr. Ioannis Minnis, Mania Kyrioglou, İBB İSBAK AŞ Genel Müdürü Muhammed ALYÜRÜK,  basın mensupları ve İstanbul’daki birçok ulaşım otoritesinden üst düzey temsilcilerin katılımlarıyla gerçekleşti.

Eyüp’te özel bir otelde erken saatlerde başlayan “İstanbul’da Gelişmiş Hareketlilik Koordinasyonu ve Gerçek Zamanlı Ulaşım Bilgi Güncellemeleri Çalıştayı” İBB Ulaşım Daire Başkan Yunus Emre Ayözen’in açılış konuşması ile başladı.  İstanbul’da ulaşım ve hareketlilik koordinasyonunun tek merkezden gerçekleştirilmesi amacıyla paydaşlarla işbirliği yapılmasının ve koordinasyonun önemine değindi.

İBB Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında, dünya metropollerinde benzer görevler üstlenen ulaşım koordinasyon merkezleri ve bu merkezlerde yürütülen faaliyetler, sunulan ulaşım bilgileri ve hizmetler incelenerek kıyaslama çalışması yapıldı. Düzenlenen çalıştayda, kıyaslama çalışmalarının sonuçları ulaşım paydaşları ile paylaşıldı. Çalıştayda, ulaşım koordinasyonu konusunda dünyanın ileri gelen şehirleri ile yapılan kıyaslama çalışmaları sonrasında tasarlanan İstanbul Hareketlilik Koordinasyon Merkezi (İHKM) konsepti, İHKM’nin organizasyonel yapısı, çalışma prensipleri ve tasarlanan ulaşım otoriteleri arasındaki koordinasyon hakkında katılımcılara detaylı bilgi verildi.  İBB’nin hedeflediği İHKM’nin rolleri, yönetim şeması ve iş modelinin nasıl olması gerektiği konularında, katılımcıların özel hazırlanan bir anket ile görüşleri alındı; bu merkezin tüm ulaşım otoritelerine ve mega kentte yaşayanlara sağlayacağı faydalar anlatıldı.

GERÇEKLEŞEN KONUŞMALAR

Sunuculuğunu İBB Trafik Radyosu Koordinatörü Murat Kazanasmaz’ın üstlendiği çalıştayda; Prof. Dr. Ioannis Minnis ve Mania Kyrioglou sunumları ile katılımcılara detaylı bilgiler sunuldu. 

Prof. Dr. Ioannis Minis, Istanbul Hareketlilik Koordinasyon Merkezi ve ulaşım bilgi güncellemelerinin İstanbullulara sunulmasını hızlandırmak ve konsolide edilmiş ulaşım bilgilerini sunmak için çalışma metodolojileri konusunda yapılan araştırmaların sonuçlarını paydaşlarla paylaştı. İHKM’nin 7/24 çalışacak operasyon ekibinde hangi pozisyonlarda/birimlerde çalışanların olacağını, nasıl bir çalışma  metodolojisi izleneceğini aşama aşama anlattı.  Sosyal medya noktasında Madrid’i örnek verdi. ‘Her şeyi izliyorlar ve gerekli paydaşlarla paylaşıyorlar’ dedi. 

Mania Kyrioglou da İstanbul’da seyahat edenlere doğru ve anında bilgilendirme yapabilmek için İHKM ve ulaşım bilgi güncellemelerinin teknolojik detayları hakkında bilgiler verdi. Teknoloji gereksinimlerinden ve sistematik işleyişlerden bahsetti.
 

  • ULAŞIM YONETIM MERKEZİ 4444 154
  • TRAFİK YOĞUNLUK HARİTASI
  • İBB CEP TRAFİK