28.08.2017

Roadmaps for Energy (R4E), Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 Programı kapsamında fonlanan, yeni bir enerji stratejisi geliştirmeyi amaçlayan Avrupa Birliği Projesidir. Proje kapsamında, sekiz farklı Avrupa şehrinden proje ortaklarının ve yerel paydaşların vizyon ve görüşleri doğrultusunda, Avrupa'nın önde gelen şehirlerinin enerji yol haritaları geliştirilmektedir. Proje, belediyelerin ana sorumluluk alanları ile yakından ilişkili olan, sürdürülebilir enerji alanında üç ana alana (Akıllı Hareketlilik, Akıllı Binalar ve Akıllı Kentsel Alanlar) odaklanmış olup; proje ortağı olan her şehir hedefleri doğrultusunda, enerji yol haritasını oluşturacakları iki ana odak alanı belirlemiştir.

R4E projesi, belediyelerin vizyon geliştirme ve yol haritası oluşturma kapasitelerine odaklanmaktadır. Bu proje, kentlerde yenilikçi enerji çözümlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik ortak faaliyetlerin başlatılmasını içermektedir. Bu şekilde, R4E'deki iş ortakları süreç ve yol haritası yapısını öğrenmekte ve gelecekteki yol haritalarında bağımsız olarak çalışmak için ihtiyaç duydukları becerileri kazanmaktadır.

R4E Proje süreci 4 adımdan oluşmaktadır. Bu adımlar; Hedef Belirleme, Vizyon Oluşturma, Yol Haritası Oluşturma ve Proje Portföyü Oluşturma aşamalarıdır. Projenin ilk iki aşaması olan Hedef Belirleme ve Vizyon Oluşturma aşamaları geçtiğimiz yıl tamamlanmış olup; üçüncü aşaması olan “Enerji Yol Haritası Oluşturma”adımı geçtiğimiz haziran ayında tamamlanmıştır.

Yol Haritası Hazırlama 

Üçüncü aşamadaki amaç, seçilen odak alanlarında, şehirlere özgü yol haritalarını geliştirmektir. Yol haritası, hedeflenen gelecek senaryolarının, 2050 yılına kadar gerçekleşmesini mümkün kılacak mevcut ve gelecek teknolojiler ve diğer gelişmeleri göstermektedir. Bu aşamada iki temel faaliyet yer almaktadır: 2020 ve 2030 yılları için kilometretaşlarının tanımlaması ve şehirlere özgü yol haritalarını oluşturmak için genel yol haritalarının yerel çözümler ve araştırma projeleri ile tamamlanmasıdır.

Genel Yol Haritası

Yol haritaları, şehirlerin arzu edilen gelecek senaryolarına ulaşmaları için seçenekleri ortaya koymaktadır. Bunu yapmak için ilk adım, teknoloji seçenekleri hakkında mevcut bilgileri toplamak için düzenlenen büro çalışmaları ve uzman görüşmelerinden oluşmaktadır. Yol haritaları, şehirlerin hedeflenen gelecek senaryolarına ulaşmaları için seçenekleri içermektedir. Akıllı Binalar, Akıllı Hareketlilik ve Akıllı Kentsel Mekanlar Genel Yol Haritaları, şehirlere özgü yol haritaları için girdileri oluşturmuştur.

Büro çalışmasının sonuçları ve R4E paydaşlarının geniş ağları, gerekli tüm bilgilerin toplanması için Avrupa’nın farklı bölgelerinden uluslararası uzmanların ve şirketlerin seçilmesinde kullanılmıştır. Bu aşamada, akıllı hareketlilik ve sürdürülebilir enerji alanında faaliyet gösteren sanayi, bilgi enstitüleri ve kamu kuruluşlarını temsil eden 20'den fazla Avrupalı uzmanla “Genel Yol Haritaları”nı oluşturmak üzere röportajlar yapılmıştır. Röportajlarda; teknoloji, farkındalık ve organizasyon konuları ele alınmıştır. Röportajlar, sürdürülebilir teknolojilerin, sürdürülebilir davranış ve sürdürülebilir organizasyonun; kentlerin, hareketlilik için sürdürülebilir enerjiye geçiş yapmalarına yönelik hedeflerine ulaşmalarındaki rollerini kapsamıştır. Röportajların sonuçları, taslak olarak “Genel Yol Haritaları”nı oluşturmak için kullanılmıştır.

Büro çalışması ve yol haritası röportajlarından toplanan bilgiler, şehirlerin ihtiyaçları ile ilgili konuları tanımlamak ve her biri için ilgili seçeneklerin ne zaman mümkün olacağına dair bir zaman çizelgesi oluşturmak için uzman toplantısında kullanılmıştır. Röportajlar sonrasında, alanında uzman kişilerle yapılan büro çalışmalarında, toplanan bilgiler ve yol haritası röportaj sonuçları, “Akıllı Hareketlilik Genel Yol Haritası” için en uygun konuları tanımlamak ve her konu için zaman çizelgesi oluşturmak için kullanılmıştır.

R4E Proje odak alanları olan Akıllı Binalar, Akıllı Hareketlilik ve Akıllı Kentsel Alanlar başlıkları için ayrı ayrı hazırlanmış olan “Genel Yol Haritaları”, 2050'de şehirlerin hedefledikleri gelecek senaryolarına ulaşmaları için gerekli ve mümkün olan farklı adımları gösteren bir zaman çizelgesi içermektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel yol haritaları, şehirlerin 2020 ve 2030 yılları için kilometre taşları ve hedefledikleri gelecek senaryolarının gerçekleşmesini sağlayacak yerel çözümler ve araştırma projeleri ile tamamlanmıştır.

Büro çalışması ve röportajlardan elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan “Akıllı Hareketlilik Genel Yol Haritası”nda dört önemli bileşen bulunmaktadır:

• 2016 yılından itibaren, şehirlerin hedeflenen gelecek senaryolarını tanımlayan ve 2050 vizyonuna kadar geçen süreyi içeren zaman ekseni 

• Ortak Vizyon Çalıştayı’nda (bkz. D2.2 Raporu) belirtilen, şehirler tarafından hedeflenen gelecek senaryolarında tanımlanan sekiz ortak ihtiyaç, yol haritasının hedefi olarak 2050 yılı zaman çizelgesinin sonunda belirtilmiştir.

• Hedeflenen gelecek senaryolarını elde etmek için gelişmelerin gerekli olduğu Akıllı Hareketlilik ile ilgili konular. Bu konular sürdürülebilir teknolojileri, sürdürülebilir davranışları ve sürdürülebilir organizasyonları kapsamaktadır.

• Her bir konu için kısa veya uzun vadede gerçekleşecek seçenekler. Her konunun, o konuyla ilgili gelişmeleri gösteren bir zaman çizelgesi bulunmaktadır.

Yol Haritası Çalıştayları

Şehirler, (D2.2’ de açıklandığı gibi) 2050 için hedefledikleri gelecek senaryoları doğrultusunda kendilerine özgü yol haritalarını geliştirmek için genel yol haritalarından istifade etmiştir. Genel yol haritaları, şehirlerin 2020 ve 2030 yılları için kilometre taşları ve hedefledikleri gelecek senaryolarının gerçekleşmesini sağlayacak yerel çözümler ve araştırma projeleri ile tamamlanmıştır.

“Akıllı Hareketlilik Genel Yol Haritası” oluşturulması, R4E Projesi İş Paketi 4’ün bir parçasıdır. R4E Projesi kapsamında geliştirilen, İBB'nin “Akıllı Hareketlilik Genel Yol Haritası” ve “Yol Haritası Oluşturma” detayları için tıklayınız. Genel yol haritaları, R4E ortak şehirlerinde, yerel paydaşlar ile beraber, şehirlere özgü yol haritalarını oluşturmak için kullanılmıştır.

Şehirlere Özgü Yol Haritaları 

Şehirlere özgü yol haritaları, proje ortağı olan tüm şehirlerde bir dizi çalıştay düzenlenerek oluşturulmuştur. Bu yol haritası çalıştayları, her bir şehirde üç oturumlu programdan oluşmuştur ve hedeflenen geleceğin gerçekleşmesine yönelik temel kilometre taşlarını tanımlamak için karar vericiler ile birlikte yapılan bir oturum da içermiştir. Yerel proje ortakları (şirketler, yurttaşlar, kamu ve özel kuruluşlar ve bilgi enstitüleri) yol haritası oturumlarında görüşlerini beyan etmeleri için davet edilmiştir. Yol haritası çalıştaylarının sonuçları, şehirler arası öğrenmeyi kolaylaştıracak şekilde, her bir şehir için aynı formatta raporlanmıştır.

İlk oturumda, karar vericiler ve şehir temsilcileri, şehirlere özgü yol haritalarının odak alanı konularını, genel yol haritalarından seçmiştir. Ayrıca hedefledikleri gelecek senaryolarına giden yoldaki orta seviye kilometre taşlarını belirlemiştir. Sonrasında, her bir odak alanı için, yerel paydaşlar ile bir çalıştay düzenlenmiştir. Genel yol haritası, yol haritasına katkıda bulunabilecek geniş katılımlı yerel paydaşlar ile birlikte yerel çözümler ve araştırma projeleri ile tamamlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ortak Yol Haritası Çalıştayı 
 
WP3 (İş Paketi 3), WP4 (İş Paketi 4) ve WP5 (İş Paketi 5)’in son adımında, Newcastle’da tüm proje ortaklarının katılımı ile Ortak Yol Haritası Çalıştayı yapılmıştır. Bu çalıştayda, proje ortağı her şehir, mevcut projeler ve yeni proje önerileri ile zenginleştirilmiş, kendi şehirlerine özgü yol haritalarını sunmuş; ortak ve spesifik öğrenme hedefleri ve proje fırsatlarını detaylı tartışma imkânı bulmuştur. Ortak yol haritası çalıştayları iki amaca hizmet etmiştir:

• Şehirlerin birbirlerinden öğrenmelerine olanak sağlanması.  Şehirler, yol haritası hazırlama sürecini derinlemesine kavramış ve diğer şehirlerden esinlenerek kendi yol haritalarını geliştirme fırsatı yakalamıştır.

• Proje portföy aşaması için girdi olarak ortak öğrenme hedeflerinin tanımlanması. Ortak yol haritası çalıştayı ile WP3, WP4 ve WP5 faaliyetleri sonlandırılmıştır.

Proje Portföyü oluşturulması aşaması ile devam etmekte olan ve Mart 2018’de tamamlanacak R4E Projesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. R4E Projesi’nin gelişimi hakkında bilgi edinmek için projenin Twitter, LinkedIn hesaplarını takip edebilir, Facebook sayfasından güncel haberlerine ulaşabilirsiniz.

  • ULAŞIM YONETIM MERKEZİ 4444 154
  • TRAFİK YOĞUNLUK HARİTASI
  • İBB CEP TRAFİK